IS SCHERMEN DUUR?

Als de initiatielessen voorbij zijn en je helemaal verslingerd bent aan het schermen , is het misschien tijd om je eigen schermuitrusting aan te schaffen. Maar wat moet je kopen? En hoe duur is het? Er zijn veel schermclubs die je in het begin een tijdje materiaal lenen en de materiaalmeester kan je ook adviseren met wat je nodig hebt.

schermles in de schermclub Scherma Aalst

DUUR?

De schermsport heeft de reputatie een zeer dure sport te zijn. Dit is maar deels waar. Schermmateriaal is in eerste aanschaf behoorlijk prijzig maar daar het materiaal van allstar van heel hoge kwaliteit is, verslijt het gelukkig maar heel langzaam. Je schermkledij gaat zeker 10 jaar mee, op voorwaarde dat je dezelfde maat houdt. Hierdoor is schermen niet duurder dan sommige andere sporten, waarbij je regelmatig duur materiaalonderhoud moet doen. Een tennisser bijvoorbeeld heeft meerdere rackets nodig en moet deze vaak opnieuw laten bespannen. Als je investeert in een degelijke allstar schermuitrusting, dan heb je deze voor jaren en dan vallen de kosten van het schermen best wel mee. Enkel de eerste aanschaf is dus duur.

Gedurende het eerste schermjaar heb je minstens een eigen ondervest (800N) en een schermhandschoen nodig. Een schermvest, wapen en masker mag je vaak van de club gebruiken. Als je elektrisch wilt trainen, heb je ook nog een elektrisch wapen en een lichaamsdraad (=fil de corps) nodig.

Vanaf het tweede jaar moet je de rest van het materiaal zelf aankopen. We raden aan om al in de loop van het eerste jaar bijkomende dingen aan te kopen om zo de kosten wat te spreiden.

Naarmate je met het schermen vordert, kan je naar eigen budget investeren. 
Als je aan toernooien wil deelnemen, moet je een complete schermuitrusting hebben. Die bestaat uit: 2 wapens, 2 lichaamskabels, een masker, een schermvest, een ondervest, een schermbroek, binnensportschoenen en eventueel een borstbeschermer (verplicht voor meisjes en vrouwen). Klik op 'materiaalnormen' voor meer informatie.

350N en 800N

Wie in een catalogus bladert ziet al gauw dat er verschillende kwaliteiten van schermmateriaal zijn. Dit heeft alles met de sterkte van het materiaal te maken. Je hebt enerzijds Non-FIE (CE-Level 1) en FIE (CE-Level 2). Het verschil tussen level 1 en 2 is hoe veel druk of kracht de uitrusting kan weerstaan. Daarbij is level 1 goedkoper maar ook minder sterk, en level 2 is duurder maar veiliger. Wie wedstrijden wil schermen, moet voor sommige onderdelen kwaliteit FIE (CE-Level 2) aankopen. Dat wordt zo voorgeschreven door de Belgische Federaties en de FIE – reglementen. (FIE = Féderation International d’Escrime , daarover verder meer (materiaalnormen)).

Het verschil tussen de Duitse en de Belgische prijzen op de website van allstar.de is te wijten aan een andere BTW-wetgeving. In Duitsland is dit 19 % en in België geldt 21% voor schermmateriaal.

 

SCHERMUITRUSTING allstar (steeds de basisprijzen!) RICHTPRIJS allstar BELGIUM (JAN.2022)
Schermvest 350 N volwassenen € 85
Schermvest 350 N kinderen € 75
Schermvest 800 N volwassenen € 155
Schermvest 800 N kinderen € 130
Ondervest 350 N volwassenen / kinderen € 30
Ondervest 800 N volwassenen € 53
Ondervest 800 N kinderen € 45
Handschoen € 15
Masker 350 N € 75
Masker 1600 N € 140
Borstbescherming € 25
FIE WAPEN degen (elektr.) € 185
FIE WAPEN floret (elektr.) € 110
FIE WAPEN sabel (elktr.) € 140
Schermbroek 350 N volwassenen € 55
Schermbroek 350 N kinderen € 45
Schermbroek 800 N volwassenen € 100
Schermbroek 800 N kinderen € 80
Lange kousen € 10
Elektrische vest floret volwassenen € 100
Elektrische vest floret kinderen € 90
Elektrische vest sabel volwassenen € 170
Elektrische vest sabel kinderen € 155
Fil de corps / lichaamsdraad € 25
Schermschoenen € 100
Schermzak rollbag € vanaf 100