HOE ZIET EEN SCHERMUITRUSTING ER UIT?

Voor het schermen heb je een degelijke uitrusting nodig die je beschermt tegen de impact van een schermduel. Deze dient aan de materiaalnormen van de Vlaamse en Waalse Schermbonden te voldoen. Dit houdt in veel gevallen in dat het een keurmerk volgens de normen van de FIE, de internationale schermbond, moet hebben. De producten van allstar zijn volgens deze normen geproduceerd. Kijk ook op de link 'materiaalnormen' voor meer info!

De aanschaf van een uitrusting is kostbaar doordat er in een deel van de schermkleding kevlar vezel is verwerkt, wat ook gebruikt wordt voor kogelvrije vesten. Deze kledij biedt een zeer hoge bescherming en bij goed gebruik gaat deze ook lang mee.

 

schermvest ecostar 

Een schermvest is bedoeld om de romp en armen van de schermer te helpen beschermen. Enerzijds dempt een vest de impact van de treffer een beetje, anderzijds biedt het voldoende weerstand als je wordt getroffen door een gebroken wapen. Het veiligste is om een vest van de kwaliteit 800N (=level 2) te kopen. Dit level biedt een betere bescherming en je wordt ermee toegelaten aan alle toernooien. Het vest moet de brede rand van de broek bedekken, ook als de schermer in beweging is. Opgelet dus bij een eventuele groeispurt!

Dames of herenvest?

Op foto's lijkt dames- en herenkledij misschien veel op elkaar, maar er zijn wel degelijk verschillen. Let dus goed op of je wel het juiste koopt!

Links- of rechtshandig?
Let goed op dat je een links- of rechtshandige uitrusting aanschaft! De ritssluiting van zowel vest als broek zit aan de andere zijde dan de gewapende hand, afgekeerd van de tegenstander. Dit is uiteraard om te voorkomen dat een wapenpunt via de ritssluiting naar binnen kan glippen. Linkshandigen kunnen dus niet zomaar een vest of broek lenen van een rechtshandige schermvriend!

Een schermbroek: tot net onder de knie, is gemaakt van hetzelfde materiaal als het vest, dus bijna alles wat over het vest wordt gezegd, is hier ook van tel. De broek moet groot genoeg zijn om een overlapping van minstens tien centimeter door het vest te garanderen. Elastieken aan de pijpen zorgen ervoor dat de kousen niet afzakken. 

 

 

ondervest, ook wel plastron genoemd

 

Een ondervest wordt ook wel plastron genoemd. Deze wordt gedragen onder een schermvest. Terwijl een schermvest het bovenlichaam volledig beschermt, verdubbelt een ondervest de bescherming van het oksel waar in een schermvest een naad zit. Een ondervest heeft tot doel ongelukken te vermijden mocht de naad van het schermvest aan wapenzijde loskomen. Omdat via het oksel ook snel heel wat cruciale inwendige delen van een mens bereikbaar zijn werd de ondervest verplicht toegevoegd. Draag daarom altijd het ondervest, ook op training!

 

handschoen de luxe

Een handschoen bedekt ongeveer de helft van de onderarm en heeft extra voering aan de achterkant van de hand. Bij alle wapens wordt de handschoen gedragen aan de gewapende hand, over de mouw van het schermvest, om te voorkomen dat het lemmer van de tegenstander in de mouw van het vest glijdt. Er loopt een stuk klittenband tot aan de pols waarlangs de bedrading voor het wapen gevoerd kan worden. Er mag in geen geval een gat in de hand schoen worden gemaakt, zelfs niet om de lichaamsdraad te laten passeren. De sluiting van de handschoen moet omhoog gaan van het midden van de pols naar de duim.

 

Het masker: Om het hoofd te beschermen wordt een masker gedragen. Dit is het meest

maskers floret/degen en sabel 1600 N​​​​​​

belangrijke onderdeel van de beschermende uitrusting van een schermer. Maskers zijn gemaakt van metaalgaas dat de voor- en zijkanten van het hoofd bedekt. Er zit een keellap aan de onderkant ter bescherming van keel en nek. De mazen van het masker moeten klein genoeg zijn om het (afgebroken) wapen van de tegenstander tegen te houden en toch nog groot genoeg zijn om comfortabel door te kijken en te ademen. Aan de binnenkant van het masker zit een voering om de klap van een treffer op te vangen en om er voor te zorgen dat het masker comfortabel zit. Zorg ervoor dat je een masker kiest dat niet op de bovenkant van het hoofd of de kin drukt. Een masker is een van de eerste persoonlijke uitrustingen die een schermer meestal koopt. Schermers vanaf 12 jaar nemen het best de 1600N-kwaliteit. Met deze kwaliteit mag je aan alle toernooien deelnemen.

 

borstbescherming voor
 vrouwen en mannen

Borstbescherming: Vrouwelijke schermers moeten hun borsten beschermen met een kunststof plaat onder het vest. Het remt volledig de impact van een treffer. Borstbeschermers worden gemaakt van stevig, hard plastic ter voorkoming van kneuzingen en om de kracht van een treffer over een groter oppervlak te verdelen. Tegenwoordig is het steeds gebruikelijker dat mannen deze ook dragen, ze moeten deze wel op de huid dragen.

 

Heren mogen een kruisbeschermer dragen, maar het is niet verplicht.

 

 

 

Wapen naar keuze (floret – degen – sabel).

floret
degen
sabel
 

De meeste clubs zullen je aanraden een elektrisch wapen te kopen in plaats van een mechanisch oefenwapen, aangezien die enkel goed zijn voor volledig recreatief schermen, en men je vaak vrij snel voorbij die fase zal brengen. Het beginnerswapen, een mechanisch wapen, zal dan slechts voor een korte tijd bruikbaar zijn. Voor meer informatie, klik op de link ‘schermwapens’.

Welke maat van lemmer heb ik nodig?

De regels zijn vrij eenvoudig: In het jaar dat je 12 wordt ga je na de zomerstop van de pupillen(U 12) naar de miniemen (U15). U12 schermen met een kort lemmer (0 of 2). Als je deelneemt aan een wedstrijd voor miniemen of ouder mag je met een lang lemmer (5) schermen. Maar het moet niet. Kijk onder de 'materiaalnormen' voor wat wel moet.  Op sommige recreatieve wedstrijden wordt de regel niet altijd strikt gehanteerd. Het is wel eerlijker als beide schermers een even lang wapen gebruiken. Vraag je tegenstander - als je zelf een kort wapen gebruikt- zonodig om een kort wapen te lenen. Als je ongeveer 12 jaar bent, neem dan eventueel zelf (of lenen van je schermclub) een reservewapen in de andere lengte daarvoor mee. kijk ook naar de materiaalnormen nationaal en internationaal!

Een paar schermkousenSchermbroeken strekken zich alleen uit tot onder de knie, dus ze moeten worden gecombineerd met lange sokken. Deze gevoerde sokken worden ook gedragen om de onderbenen te beschermen. Ze moeten een CE keurmerk dragen. Er zijn ondertussen veel clubs die kousen aanbieden in de clubkleuren of met hun logo. 

Let wel: bij officiële internationale wedstrijden, is het verplicht om per ploeg allemaal dezelfde kousen te dragen. 

 

Schermschoenen . Schermen vereist plotselinge veranderingen van richting en er wordt een kracht van maximaal 7 keer het lichaamsgewicht uitgeoefend op de voorzijde van de hiel. Dit is de reden waarom de selectie van schoenen een essentieel element is voor een goede prestatie. Over het algemeen raden we aan om gespecialiseerde schermschoenen over te slaan totdat je wat meer ervaring hebt.

 

elektrische vesten vrouw voor 
floret en sabel 

Een elektrische vest bij floret en sabel: Elektrische vesten zijn vesten die over het schermvest worden gedragen. De vesten bestaan uit metalen gaas dat stroom geleidt, waardoor het signalisatietoestel kan registreren of er een geldig trefvlak geraakt is. Deze vesten worden alleen gebruikt bij floret en sabel. Bij floret zit het gaas op het hele rompvlak, bij sabel alleen boven het middel. 

 

De lichaamsdraad (of fil de corps) . Met de elektrische bedrading worden het wapen en het elektrische vest (bij floret en sabel) aan de enrouleur (= een automatische opwinder van de verbindingskabel bij elektrisch schermen) gekoppeld. Er zijn drie soorten kabels. De eerste, die alleen bij degen wordt gebruikt, is simpel en gaat rechtstreeks van de degen naar de enrouleur. Sabel en floret hebben allebei een kabel die zich splitst in een kabel die wordt bevestigd aan het elektrisch vest en een kabel die wordt bevestigd aan het wapen. Bij sabel en floret wordt nog een 'fil de tête' (= verbinding tussen het elektrische vest en het masker of de keellap) gebruikt. Bij sabel wordt deze bevestigd aan het masker, en bij floret aan de keellap.

 

 

rollbag young star

Een schermzak om alles veilig op te bergen. Hier heb je de keuze tussen een draagbare schermzak en een rollbag, een schermzak op wieltjes. De ervaren schermers kiezen meestal voor de rollbag. Beginnende schermers nemen vaak nog de goedkopere draagbare versie.

 

Een wistjedatje

Traditioneel is de kleur van de uitrusting wit; dit komt omdat er roet of gekleurd krijt werd gebruikt om treffers zichtbaar te maken voordat de elektronische trefferaanduiding uitgevonden werd. Recent zijn de FIE-regels wat versoepeld zodat ook kleuren worden toegelaten. Zwart is de traditionele kleur voor schermmeesters, en dus niet toegestaan voor schermers.

Schermmeester in zwarte schermkleding